Savez sindikata RS

Savez sindikata RS
Sindikat

понедељак, 29. децембар 2014.

ПОДЈЕЉЕНИ ПАКЕТИЋИ

Малишани су добили своје новогодишње пакетиће, како је и планирано, 26.12.2014.године. Синдакалне организације, ШГ "Оштрељ-Дринић", ОШ "Дринић", Општине Петровац, Дома здравља "Дринић" и комуналног предузећа "Узор", су у сјајној атмосфери сале основне школе организовали заједничку свечаност за најмлађе уз програм позориштанца "Пуж", сликање са Дједа Мразом и малу забаву уз послужење са слаткишима.
Још једном се показало да су дјеца апсолутни побједници у свим категоријама, да су дјеца ненадмашива и да онај ко потпуно избаци дјете из себе је формално жив, али фактички мртав. Игра и маштање су једини доживљаји који  похлепном, модерном човјеку, могу подарити угођај достојанства и људскости, када може осјетити живот без грча, када може бити свој и мислити својом главом.
Појмови моћ, власт и ауторитет су предмети засебних анализа. Међутим, када говоримо о тријади односа ова три појма, говоримо о следећим релацијама:
- власт намеће и одржава друштвене односе, а ауторитет подржава, развија и цивилизује људске односе.
Остало је МОЋ, а моћ је:
- мјера разлика и потврда неједнакости у тим односима
- моћ је енергија власти и ауторитета
- моћ је способност да се нека воља изврши, јер имати моћ је имати снагу да се воља изврши
-моћ у односу на ауторитет - излази из њега и даје му снагу.

Власт тежи моћи, а у споју са егоизмом и егоцентризмом тежи апсолутној и трајној моћи, a у  бићу такве власти је тајности владања, окована мистификацијама и манипулацијама. Легитимно скривање од очију јавности оправдава се државним разлозима, потребом за заштитом држављана. Аrcana imperii, односно тајна управљања и владања, стара је више од четри вијека и од тада се користила као полуга моћи оправдавана државним разлозима.
Зато они који остану дјеца, који имају у себи чаролију маштарије и игре, су сретни, па таман никад не изашли из првог разреда.....али нису оптерећени са проклетством моћи...а они други...они су власт и може им се....

Нема коментара:

Постави коментар